Koffiemachines

Ben je opzoek naar een nieuwe volautomatische koffiemachine dan vind je hier de beste keuzes van koffiemachine winkels om je te helpen met het vinden van een nieuw koffiezetapparaat tussen al die verschillende koffiemachines.

Koffiemachines

Inhoudsopgave

Volautomatische koffiemachines

De koffiemachine met bonen

Een koffiemachine, koffiezetapparaat of koffie apparaat is gewoon een kooktoestel dat wordt gebruikt om koffie mee te zetten. Hoewel er veel verschillende soorten koffiemachines zijn, worden er eigenlijk amar 2 soorten machine gebruikt. De ene maakt gebruik van het brouwprincipes door middel van zwaartekracht, terwijl de andere juist druk gebruikt om heet water door de gemalen koffiebonen te verplaatsen.

Bij de meest gebruikelijke apparaten wordt koffiedik in een papieren of metalen filter geplaatst, die boven een glazen of keramische koffiepot is geplaatst. Koud water wordt in een aparte kamer gegoten, dat vervolgens wordt gekookt en in de trechter wordt geleid en onder invloed van de zwaartekracht door het koffiedik kan druppelen. Dit wordt ook wel automatische drip-brew genoemd.

Koffiezetapparaten die druk gebruiken om water door gemalen koffiebonen te persen, worden vaak ook wel espressomachines genoemd en produceren een espressokoffie.

Wat is een koffiemachine?

Een koffiemachine is een elektrisch, automatisch zetsysteem dat doorgaans wordt gebruikt voor het zetten van koffie. Vóór de uitvinding en het wijdverbreide gebruik van elektriciteit werden verschillende soorten niet-elektrische koffiezetapparatuur gebruikt. Er zijn nu veel merken en modellen koffiemachines beschikbaar voor zowel huishoudelijk als commercieel gebruik. Deze koffiemachines hebben meestal een buitenbekleding van metaal of kunststof.

Commerciële koffiemachines zijn doorgaans ontworpen voor constant gebruik in restaurants en andere horecabedrijven. Koffiemachines voor thuis gaan bij intensief gebruik misschien maar een paar jaar mee, maar de meeste machines zijn redelijk goedkoop te vervangen.

Het kan belangrijk zijn om op te merken dat de huidige elektrische koffiemachines nog steeds brouwen volgens de basisconcepten die in het begin tot het midden van de 19e eeuw zijn ontwikkeld. Percolatie, waarbij water door een holle cilinder omhoog beweegt door de koffie, dateert uit het begin van de 19e eeuw in Frankrijk. Halverwege de 10e eeuw werd in Engeland de vacuümstijl van een koffiezetapparaat ontwikkeld: een vacuümmechanisme leidt water van de ene pot naar de andere. Een kraan regelde de stroom van de bereide koffie voor het serveren.

De espressomachines

Een espressomachine zet koffie door water onder druk tegen het kookpunt door een “puck” van gemalen koffie en een filter te persen om een ​​dikke, geconcentreerde koffie te produceren die espresso wordt genoemd.

De eerste machine voor het maken van espresso werd in de vroege jaren 1900 gebouwd door Luigi Bezzera. De oprichter van het bedrijf La Pavoni kocht het patent en produceerde vanaf 1905 op kleine schaal de espressomachines in Milaan. Er zijn meerdere machineontwerpen gemaakt om espresso te produceren.

De verschillende machines delen enkele gemeenschappelijke elementen, zoals een groepskop en een portafilter. Een espressomachine kan ook een stoompijpje hebben dat wordt gebruikt om vloeistoffen (zoals melk) te stomen en op te schuimen voor koffiedranken zoals cappuccino en caffe latte.

Espressomachines kunnen door stoom, zuiger, pomp of luchtpomp worden aangedreven. Machines kunnen ook handmatig of automatisch zijn.

 

De volautomatische koffiemachines

Machines met pompen, sensoren, kleppen en molens om het brouwproces te automatiseren, worden over het algemeen automatisch genoemd.

Halfautomatisch

Gebruik een pomp in plaats van handmatige kracht om water te leveren. De resterende zetdruk in de mand wordt afgevoerd via een driewegklep.

Automatisch

Deze machines automatiseren ook het gebrouwen volume (vandaar indirect de zettijd). Dit doen ze door een in-line flowmeter aan de groepskop toe te voegen: wanneer de geprogrammeerde hoeveelheid water door de meter is gegaan, wordt de pomp uitgeschakeld. Slijpen en aanstampen gebeurt nog handmatig.

Superautomatisch

Deze machines malen de koffie automatisch, stampen deze aan en halen de espresso eruit. De bediener hoeft alleen maar af en toe het bonenreservoir te vullen en het bakje voor koffiedik te legen en, als de machine niet is aangesloten op een waterleiding, water toe te voegen aan een reservoir. Sommige modellen bevatten een automatisch apparaat voor het opschuimen en afgeven van melk. Volautomatische koffiemachines nemen de mogelijkheid weg om de koffie handmatig aan te stampen en te malen, wat de kwaliteit van de espresso beïnvloedt.

Commerciële instellingen gebruiken over het algemeen halfautomatische machines met meerdere groepshoofden. Deze zijn veel groter dan consumentenmodellen en kunnen sneller espresso-shots produceren. Veel commerciële machines kunnen in een automatische modus functioneren.

Handmatige of halfautomatische machines bieden meer controle over de opnamekwaliteit. Omdat wanneer het shot moet worden gesneden (brouwtijd) een kritieke variabele is, die vaak shot voor shot wordt aangepast, hebben halfautomatische machines vaak de voorkeur boven automaten, hoewel sommige machines automatisch zijn. Handmatige machines zijn populairder in Europa, waar het gebruikelijker is om pure espresso te drinken.

Voor veel mensen moet het zetten van koffie niet teveel gedoe zijn, hierdoor zal men eerder geneigd zijn om een volautomatische koffiemachine willen.